In sneltreinvaart naar beter leesonderwijs. Hoe school en bibliotheek samen het verschil maken? (presentatie Beek en Donk)

Dank aan de bezoekers van mijn presentatie 'In sneltreinvaart naar beter leesonderwijs. Hoe school en bibliotheek samen het verschil maken.' Deze vond plaats in de bibliotheek De Lage Beemden in Beek en Donk. De presentatie ging over hoe we ons leesonderwijs snel kunnen verbeteren en hoe de samenwerking tussen scholen en bibiotheek kan dienen als katalysator.

Het leesonderwijs in Nederland staat flink onder druk. Deels terecht want vele onderzoeken laten zien dat niet alles goed gaat. Duidelijk is dat de manier waarop we het leesonderwijs inrichten aan een update toe is. In het overvolle lesaanbod van de basisschool is de kern van goed leesonderwijs vaak op de achtergrond geraakt.

Het positieve nieuws is dat we heel goed weten hoe het anders én beter kan. Een oerwoud aan wetenschappelijke publicaties, leesoffensieven en succesvolle praktijkervaringen laat het zien. Veel scholen zijn, samen met bibliotheken, al lang begonnen en de successen zijn daar echt zichtbaar. De visies worden aangescherpt, de aanpakken veranderen en het onderwijs wordt ondersteund met passende leermiddelen en boekencollecties. Ze zorgen voor dramatisch veel meer gemotiveerde leeskilometers en slagen erin om leerlingen ‘dieper’ te laten lezen. Alle reden dus om optimistisch vooruit te kijken!

Hieronder voor de bezoekers en andere belangstellenden de presentatie. Dank aan Bibliotheek De Lage Beemden voor de organisatie.