In sneltreinvaart naar (nog) beter leesonderwijs (presentatie Grave)

Dank aan de bezoekers van mijn masterclass 'In sneltreinvaart naar (nog) beter leesonderwijs' in Grave. Deze ging over hoe we ons leesonderwijs snel kunnen verbeteren. 


Het zal niemand ontgaan zijn dat het leesonderwijs in Nederland flink onder druk staat. Deels terecht, want vele onderzoeken laten zien dat het niet goed gaat. Het knelt in ieder geval enorm rondom de leesmotivatie, het diep lezen en het vermeende vakgebied begrijpend lezen. Ook is duidelijk dat de manier waarop we het leesonderwijs inrichten echt aan een update toe is. 

Het positieve nieuws is echter dat we heel goed weten hoe het anders én beter kan. Een oerwoud aan wetenschappelijke publicaties, leesoffensieven en succesvolle praktijkervaringen laat het zien. Veel scholen zijn al lang begonnen en de successen zijn daar echt zichtbaar. De visies worden aangescherpt, de aanpakken veranderen en het onderwijs wordt ondersteund met passende leermiddelen en methoden. Kortom, er is alle reden voor leesoptimisme! 

Hieronder voor de bezoekers en andere belangstellenden de presentatie. Dank aan de mensen van Campus Grave West voor de organisatie.