Hoe maken we het verschil? (edugraphic)

Het is februari en de mediotoetsen van het leerlingvolgsysteem zijn op veel scholen weer afgenomen. Vervolgens zijn de analyses gemaakt, de rapportages uitgedraaid en de zorgsignalen benoemd. Op vrijwel iedere school is het dan van tijd tot tijd even slikken. Slikken dat uitmondt in de vraag: Hoe kan het beter?

Ondanks het feit dat dit een veel voorkomende situatie is, liggen de oplossingen meestal niet voor oprapen. Dit komt omdat de meningen vaak verschillen en er zonder enig bewijs ook veel wordt geroepen. Dat is eigenlijk best raar. Vanuit bestaand onderzoek is het namelijk goed mogelijk om een kijk- en discussiewijzer samen te stellen die in veel gevallen uitkomst kan bieden. Enkele jaren terug heb ik het initiatief genomen om deze ook daadwerkelijk te maken in de vorm van een poster. Vervolgens heb ik deze veelvuldig gebruikt bij mijn werkzaamheden als adviseur, ontwikkelaar en (interim) schoolleider en daarbij steeds verder doorontwikkeld. Het resultaat deel ik graag met u.

De poster staat hieronder afgebeeld.


Wilt u de poster afdrukken op A2-formaat (42 x 59,4 cm, 7,51 mb)? Dan kunt u het hoge resolutie bestand hier downloaden.

Een begeleidend artikel 'De resultaten vallen tegen. Wat nu?' is onlangs verschenen op Wij-leren.nl. U vindt het hier.

Weet me te vinden als ik u verder kan helpen.

Jos Cöp.