Breng leren tot leven: nieuwe versie overzichtspresentatie.

John Dewey zei ooit de heel beladen woorden: "If we teach today as we taught yesterday, we rob our children of tomorrow." Zijn boodschap is duidelijk: pas het leren aan aan de tijd waarin wij leven. Combineer dat maar eens met de uitspraak van Benjamin Franklin: "Tell me and I forget. Teach me and I remember. Involve me and I learn. Kortom, je kunt alleen efficiënt leren als het je wat doet, als het je raakt, als je betrokken bent. Leren moet blijven leven en het is onze taak om het voortdurend aan passen aan een nieuwe tijd. Er zijn mindere uitdagingen!

Vanuit bovenstaande drijfveer werk ik permanent aan een overzichtspresenatie die zich continue verder doorontwikkeld. Hierin probeer ik alle actuele onderwerpen een plek te geven die invloed hebben op de effectiviteit van het onderwijs en het leren in de 21e eeuw. Onlangs heb de nieuwste versie online gezet. Het is inmiddels een lijvig werk geworden met bijna 100 dia's en ik deel het graag met u.

Bij de presentaties die ik regelmatig geef in het land combineer ik delen uit de presentatie met interactieve werkvormen, illustrerende films en vele concrete voorbeelden. Nooit vanuit het idee dat ik de absolute waarheid in pacht heb. Maar wel vanuit de overtuiging dat we door kennis te delen samen stappen kunnen zetten naar nog beter onderwijs. En daarmee leren dus weer een beetje meer tot leven kunnen brengen.

U vindt de nieuwste versie hieronder. Ik wens u veel kijk-, lees- en denkplezier toe. Reacties zijn natuurlijk altijd welkom.